Statistik: Om världen vore en by med 100 invånare

En by, en liten by med 100 invånareOm hela världen reducerades till en by med 100 innevånare och alla proportioner bibehölls så bestod byn av:

– 57 asiater

– 21 européer

– 14 amerikaner (från Nord- och Sydamerika)

– 8 afrikaner

– 52 var kvinnor

– 48 män

– 70 ickekristna

– 30 kristna

– 89 heterosexuella

– 11 homosexuella

Endast 6 personer skulle inneha och nyttja 59 % av alla gemensamma tillgångar och de 6 personerna kom från USA.

– 80 hade otillräckliga boendeförhållanden

– 70 var analfabeter

– 50 var undernärda, 1 döende, 2 föddes och 1 hade en dator.

– 1 och bara en har en akademisk examen.

Om man betraktar världen på detta sätt så påvisas nödvändigheten av samhörighet, förståelse, acceptans och utbildning för alla.

Om Du vaknar i morgon, frisk och icke-sjuk, så är Du lyckligare lottad än 1 miljon människor som inte kommer att leva nästa vecka.

Om Du inte har upplevt ett krig, inte upplevt hunger, fångenskapens ensamhet eller dödskampens smärta så är Du lyckligare lottad än 500 miljoner människor här på jorden.

Om det finns mat i Ditt kylskåp, om Du har ett jobb, om Du har tak över huvudet och en säng att sova i, då är Du rikare än 75 % av innevånarna på jorden. Har Du ett konto på en bank, lite pengar i börsen och småslantar i en ask, då tillhör Du de rikaste 8 % av jordens innevånare.

Om Du läser detta så är Du mångdubbelt gynnad, för:

1. Du tillhör inte de 2 miljarder människor som inte kan läsa

2. Du har en dator

3. Du kan njuta av det här

Om Erik

Älskar livet och allt som skapar upplevelser och njutning, är nyfiken och tycker om att resa och se, gärna billigt med lågprisflyg.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle, Städer och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

52 kommentarer till Statistik: Om världen vore en by med 100 invånare

 1. Gustaf skriver:

  Visserligen är situationen i världen illa, men betydligt bättre än vad din lista påstår (som troligen skrevs nån gång på 70/80-talet om man ser till siffrorna).

  – ca 16 personer av 100 är analfabeter (http://en.wikipedia.org/wiki/Literacy#World_literacy_rates)

  -ca 17 personer är undernärda (http://www.dn.se/nyheter/varlden/jordbrukssatsning-ond-hungertrend-fao-fn-en-miljard-1.975508)

  – ca 25 st av 100 personer som är tillräckligt gamla påbörjar högskolestudier. (http://data.un.org/Data.aspx?d=GenderStat&f=inID%3A68)

 2. Gustaf skriver:

  Tydligen hade snopes redan gjort jobbet åt mig:

  http://www.snopes.com/science/stats/populate.asp

 3. Geronten skriver:

  Att 11 skulle vara homosexuella har ingen som helst grund i vetenskapen. Det enda underlag för detta är resultatet från en undersökning bland eleverna vid Berkeley i Kalifornien i slutet av 1960-talet. Frågan löd: har du haft några homosexuella erfarenheter. ca 10 procent svarade ja. I dessa erfarenheter kunde ingå om ett par tjejer hånglat… Berkeley-siffrorna har återanvänts mijoner gånger, men det är en fullständig myt att 10 % av befolkningen är homo.

  • Stefan skriver:

   Fler studier har bekräftat att 10 % av befolkningen har haft homosexuella erfarenheter. Även studier som gjorts enbart med män.

   Dock har andra studier visat att betydligt färre betraktar sig själva som homosexuella. Antingen betyder detta att en stor del av befolkningen är bisexuell och alltså kan ha homosexuella erfarenheter utan att vara homosexuella, eller så betyder det helt enkelt att folk experimenterat sig fram och upptäckt att de inte var homosexuella, eller att en stor del av dem som är homosexuella vägrar erkänna det pga homofobi. Detta diskuteras fortfarande, och tills vi har svar får vi vara öppna.

  • Rehber Bilgin skriver:

   Ok låt oss säga att 1 procent är homosexuella? eller låt oss säga 0,1% är det! So What?

   Det kanske är dags att göra ett nytt ordentligt undersökning ty det är väl betydligt fler som vågar komma ut med sin sexuella läggning idag än för 50 år sedan.. Ok förlåt kanske inte i Uganda å Ryssland då… i Iran finns det statistisk ingen det klargjorde deras president Ahmedi Nejat ganska vetenskaplig i någon universitet i USA…

   Majoritets demokrati mentaliteten är sjukt! Hur många procent det rör sig om borde inte ha någon relevans utan bara det faktum att folk föds och är det dem är! Så länge dem inte skadar någon annan förstås!

  • Benjamin skriver:

   Du har nog av många anledningar rätt i att den siffran inte stämmer. Att göra en sådan undersökning är problematisk så länge det finns sexuella läggningar som anses sämre än andra. Att samkönad attraktion dessutom utmålas som något mer än just en sexuell preferens är också ett problem. Idag råder en stark stereotypisk uppfattning om hur en homosexuell person beter sig, ser ut och vad den har för intressen. Kriterier som en stor del av personer med samkönade sexuella preferenser inte riktigt kan identifiera sig med, vilket nog gör att många väljer att inte kalla sig ”homosexuella”, ”gay” eller ”lesbiska” även om de både i teorin och praktiken är det. Ser man till djurvärlden så är det där med läggningar något flytande och inte så uppdelat som vi människor försöker få det till. Och människor är ju faktiskt djur, oavsett om vi vill låtsas om det eller inte. Jag hoppas att alla sexuella läggningar (utom exempelvis pedofiler) en dag ska accepteras fullt ut så att ingen ska behöva bry sig om ifall någon är det ena eller det andra, då jag anser att denna typ av statistisk är lika eller till och med mer osmaklig än om man skulle utföra samma typ av undersökningar av sexuella relationer mellan personer av olika härkomst (s.k. ”rasblandning”), IQ-nivå, eller klasstillhörighet. Vem man ligger med eller väljer som partner är ingen annans angelägenhet än ens egen, så länge det råder samtycke och inte handlar om pedofili. Men om du av någon anledning ändå är intresserad så kan du alltid kolla upp de tveksamma svaren ett par andra tveksamma undersökningar kommit fram till på: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_sexual_orientation

  • Totte K skriver:

   Mm det stämmer. Gay/Bi brukar vara 3-5 procent. Resterande är såna som kan tänka sig partnerskap inom samma kön men inte nödvändigvis känner dragningskraft dit om jag har tolkat saken rätt.

  • Sei skriver:

   Jag anser att du har fel. Det har gjorts flera olika typer av undersökningar och studier om hur stor andel som av befolkningen som är homosexuella eller bisexuella i många olika länder världen över.

   Siffrorna skiljer sig dock väldigt mycket från undersökning till undersökning. De lägsta siffrorna jag sett visar att andelen homsexuella och bisexuella skulle ligga runt 9% – dock ansåg sig 7,7% vara varken hetro, homo eller bi – (Mosher, Chandra och Jones 2005). Andra siffror talar om 14% för Homo och Bi (Janus 1990) – det är forfarande ganska konservativt räknat.

   Den minst konservativa jag sett är Alfred Kinseys rapport från 1948 som sa att 37% av männen upplevt en homosexuell kontakt som lett till orgasm, 13% hade efter puberteten känt dragning till sitt eget kön utan att det lett till homosexuella kontakter och 4% hade efter puberteten levt som uteslutande homosexuella. Nu har denna rapport blivit mycket kritiserade bla för att flera i den var fångar vilket knappast speglar samhället i stort.

   Enligt en uppskattning som gjorts utifrån dessa olika siffror, och som tar med ett mörkertal i beräkningen, är att ca 8-12% av befolkningen homosexuella (vilket stämmer in på de 11% som används här ovan) och ungefär lika många eller lite mer som är bi-sexualla. Vissa uppskattar att ca 25-30% av befolkningen faller inom HBT-ramen även om vissa bara ha haft några enstaka erfarenheter.

   Det finns även studier på andra former av Parafili (sexuella avvikelser från normen) så som Pedofili, Hebefili och Efebofili. Bla en från Nederländerna som visar att ca 2-5% av befolkningen har en pedofil dragning även om ytterst få agerar ut detta.

   Så nog finns det undersökningar inom området alltid.

 4. Ping: Läs och tänk efter ! | SFI med Nikka

 5. Fredrik skriver:

  Varför är man tvungen att vara lycklig bara för att andra har det sämre? Det är samma sak som att säga att man borde vara olycklig för att andra har det bättre.

 6. Jonas skriver:

  Jaaa så att.. Intressant. Men korrekt fakta hade ju varit att föredra? Om man nu i utgångspunkt ska tolka det här som någorlunda sanningsenligt. Iallafall runt tiden då det skrevs om inte annat anges. Så den här bilden verkar snarare vara en individs bild av världen, inget annat. Men intressant perspektiv a la 7miljarder -> 100 människor.

 7. karl karlsson skriver:

  USA-medborgare utmärker sig som vanligt. 59% av tillgångarna skulle ägas av sammanlagt sex sådana, trots att det bara skulle finnas fyra stycken

 8. orkiteEva skriver:

  Det är ju också så att dom 6 rikaste skulle alla vara män. och nu kan jag inte ge någon procent på hur många av de döende, sjuka och fattigaste som skulle vara kvinnor men en jävligt stor andel…

 9. pavla pokorny skriver:

  Det finns en hel del manniskor har i valrlden, som saknar mycket av det som har raknas upp som viktikt for var lycka och enda sa ar dom lyckligare an manga av oss som anses vara rika.
  Det finns andra varderingar an att ha konto pa banken, en dator och annat som raknas upp har.
  Darmed menar jag inte att folk ska leva i misar, bara att det finns sa mycket annat som kan gora en manniska lycklig, som vi ”rika”
  inte har tillgang till.

 10. ulf oppenheim skriver:

  tja ,utan människor skulle jorden antagligen må mycet bättre,enligt vissa forskare

 11. Ping: Statistik: Om världen vore en by med 100 invånare | fflowerpower

 12. StillKicking skriver:

  Fast ändå, det är ju inte siffrornas exakthet som skapar kittlingen utan idén att föra ner olikheterna till en identifierbar nivå…

 13. Ping: Statistik: Om världen vore en by med 100 invånare | Lågprisflygbolag – och om livet bortom horisonten | En o-cool gubbe

 14. Ping: Tänka positivt | countrybycountry

 15. forrenta skriver:

  Det understryker hur stort ansvar varje land har för att distribuera sin välfärd rättvist inom det egna landet. I många länder i Afrika och Mellanöstern är korruptionen grotesk, avsaknaden av samhällelig infrastruktur är total, och despoter härjar fritt, trots att deras naturtillgångar lätt skulle placera dem bland de välmående ländernas skara. De länder som har lyckats, genom demokrati och hårt arbete, bygga upp en relativ välfärd utsätts för ett orimligt tryck från de misskötta länderna att ta hand om sociala funktioner, som varje land har råd att själva ansvara för. FN är en tandlös organisation som inte bidrar konstruktivt. Vapenindustrin saknar kontroll. Religiös fanatism sprider skräck och söndring. Mitt fel? Nej, skulle inte tro det.

 16. Kiradha skriver:

  Tror att minst 10% av befolkningen är homo. Det är ju alltid några stycken i varje skolklass t ex.

  Däremot resten verkar ju lite galet. Att 6 stycken skulle vara rika, men bara en av dem ha en dator? ”Alla” västerlänningar och några till har ju dator nu för tiden, många har flera stycken. Måste vara väldigt gammal statistik det där.

 17. Joh skriver:

  Wow. Så 739.2 millioner blir 21 europeer och 1033 billioner blir 8 afrikaner? Märkligt..

 18. Cia skriver:

  Haha, överraskande när man klickar på en väns länk på fb och hamnar hos dig! Kul och längesen! 😉

 19. Michael skriver:

  Hmmm, intressant visualiserat.
  Men, det sägs att 70 av 100 är analfabeter och att 2 Md på jorden inte kan läsa.
  Jorden består av 7,25 Md människor, så då kan författaren inte räkna. Eller?
  Hur stämmer då resten av siffrorna?

 20. martinizi skriver:

  Och skolorna har knappt råd med den personen som går där idag. Hur skall man bekosta de 100 gånger dyrare som det skulle bli? Vissa saker går inte ihop, världen är orättvis och ändå krigas det som aldrig förr. Mestadels pga religion…

  Lösningen på allt är att slopa alla religioner! DET FINNS INGEN GUD!!!

 21. Tobias skriver:

  Hur kan 70/100 invånare vara analfabeter samitdigt som det hävdas att 2 miljarder av 7 (världens population) är icke-läskunniga? Den korrekta fördelningen borde då vara att 29 är analfabeter i en by på 100 invånare.

 22. Ping: https://lagprisflygbolag.wordpress.com/2009/10/17/statistik-om-varlden-vore-en-by-med-100-invanare/ | rektoreriksson

 23. ornelion skriver:

  Reblogga detta på Ornelion.

 24. Ping: Du kommer få en tankeställare | Amir Akrouti

 25. Helén Åkerlund skriver:

  Har precis läst igenom detta inlägg som börjar med en tankeväckande liknelse och som slutar med att Gud inte finns. Statistik tas upp och diskuteras om de stämmer eller inte. Finns det så många homusexuella eller inte?? Är si och så många procent i världen analfabeter eller inte??
  Krig finns och pågår och har troligen funnits ända sedan de första människorna och då kunde vi inte ens uttrycka oss vokabulärt förutom med grymtningar och stön. Så trotts att vi idag kan kommunicera med varandra på olika nivåer och med olika medel pågår det orättvisor och krig här i världen. Ska vi inte fråga oss istället för att diskutera t.ex. statistik att vad kan vi göra för att förändra vår värld så att det blir slut på bl.a orättvisor, krig och fattigdom.
  Religion spelar en stor roll i vår värld. Den har och fortfarande utnyttjas vid upprepande tillfällen som en start grop för krig. Religion på något sätt måste nog alltid finnas, då vi som människor har genom tiderna alltid dyrkat någonting. Men om världen endast hade en religion, hur hade det sätt ut då? Hade det varit lösningen på att få fred på jorden?
  Det finns mycket att diskutera och filosofera om varför saker och ting är som dem är. Men varför inte istället diskutera och filosofera om hur vi kan ändra på problemen? Ensak som verkligen behövs här i världen och som vi alla, ja, ALLA behöver är KÄRLEK. Kärlek till nära och kära. Kärlek till dina grannar, till de du möter på din väg i livet. Kärlek i olika grader. Med kärlek kommer medmännsklighet, godhet, förståelse, förlåtelse, värme och ömhet. Om alla hade börjat tänka med hjärtat istället eller känna istället för att tänka. Vad känner du i hjärtat om du agera på ett sätt? Vad känner du i hjärtat om du ändar och gör på ett annat sätt? Agera på det sättet som gör att du känner att det känns bra i ditt hjärta. Då arbetar du ut i från kärleken och du kommer att må bra.
  Din omvärld kommer att smittas av din kärlek som då också kommer att mår bra och kärleken kärleken sprids vidare som ett virus på nätet.
  En tanke väckande tanke.
  Börja sprida kärleken och se vad som händer!!!!!……..

 26. Lotta skriver:

  helvette vad folk måste klaga! fine att det är gammal statestik men jag tycker oavsett att det framgår tydligt vad budskapet är!!!? skitbra! jag började lipa så berörd blev jag.

 27. Ping: VIKTIGT! – www.finaevelina.se

 28. Daniel skriver:

  Tänkvärt!

 29. Ping: Mänskligheten | ByNala

 30. Paddy go lightly skriver:

  Leva ärligt och osjälviskt … get on with it!

 31. Cato Östmoe skriver:

  Jag blir för var dag mer och mer tacksam för mindre. Jag har en hel del åkommor å dras med, men jag har trots det lättare att se glädje i små ting idag. Det finns som sagt miljoner människor och djur därute i världen som har ett lidande som jag är tacksam för att slippa. Vi kan hjälpa varandra

 32. Angela A.Morin skriver:

  Ja!!kärleken är svaret,men,,….”älska din nästa SOM DEJ SJÄLV”stor kram till alla!!

 33. NoiseMaker skriver:

  Gammalt inlägg detta, jag vet, men det verkar ha bubblat upp till ytan igen. Varifrån kommer uppgiften att 11% skulle vara homosexuella? Det är mer sannolikt med 3-4%.

 34. Erik skriver:

  Ett fem år gammalt inlägg har haft en halv miljon besökare på ett par dagar. Var är den heta potatisen? Det här är bara en betraktelse i en formel som gör det begripligt. Inget annat.

 35. Marie Andersson skriver:

  Även om det är ett gammalt inlägg så är det lika aktuellt idag om inte mer

 36. Maria skriver:

  I hear you ! 🙂

 37. INGRID AROBO skriver:

  Detta verkar vara utomordentligt intressant ❤ !!!

 38. GrotTroll skriver:

  Till alla som har detta som en hjärtefråga; Åk ut i världen, Gör skillnad och visa att du är Svensk! Det vet jag att svenskar kan! Skiten behöver inte komma till Sverige och reta alla som inte kan göra något, så att de blir mer förbannade än de redan är.

 39. Stig Öhlin skriver:

  För min del är de exakta siffrorna bara av intresse för räknenissar – och dom bryr sig nog inte så mycket om hur fattiga människor har det. Det är nog inte så svårt att utan statistik se att fördelningen av resurser i världen är ”helt åt helvete”

 40. Rickard Pettersson skriver:

  skönt med 70 ateister. Kanske de slipper krig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s