Konkreta bevis: Ja, det är säkert att flyga

 

Det är SÄKERT att flyga!

Det är SÄKERT att flyga!

Nu när det vankas semester och ledighet får många fjärilar i magen när ett Air France-plan ”försvinner” över Atlanten. Vi ska råda bot på det med konkret statistik. Här ska det njutas av både transport och resmål. Och tänk på att olycksrisken är mycket större till och från flygplatsen i bil än den är i lyften. Först några bevingade ord:

 

”Att flyga är mycket riskfyllt. Det är därför som det är så säkert att flyga.”

Så kan man uttrycka det en aning motsägelsefullt. På grund av de många haverier som hände i flygets barndom och ungdom har flygsäkerhetsarbete från början haft högsta prioritet och har det alltjämt. Detta har gjort att det civila passagerarflyget har utvecklats från en mycket riskfylld mindre verksamhet till det allra säkraste masstransportmedlet. För att flyga är det säkraste transportsättet. Enligt statistik kan du flyga mer än 54 000 varv runt jorden innan du råkar ut för en krasch. Att jämföra med ungefär 47 000 varv med tåg, 4 500 varv med bil och 300 varv med motorcykel.

Naturligtvis finns det vissa områden som är farligare att färdas på. Flyga inrikesflyg i vissa länder i Sydamerika, Afrika, vissa delar av Asien och i många av de forna Sovjetstaterna är vanskligare. Det kan bero på många olika faktorer: sämre underhållna plan, dåligt med reservdelar, äldre utrustning på flygplatser och flygledning.

Allt flygsäkerhetsarbete, inte bara inom det civila passagerarflyget, går ut på att antingen minska eller eliminera sannolikheterna för de fel eller misstag som leder till haverier eller att minska haveriernas konsekvens, eller båda. Modernt civilt flygsäkerhetsarbete bedrivs på olika nivåer:

1. Internationellt (inom framför allt ICAO, EASA, JAA, Flight Safety Foundation).

2. På nationell myndighetsnivå (i Sverige Transportstyrelsen och Statens haverikommission).

3. Av tillverkarna, operatörerna, underhållsinstanserna, utbildningsinstanserna, flygplatserna, flygtrafikledningen, flygklubbarna och fackföreningarna.

Slutsats: Säkraste platsen att vara på under semestern är i en flygplansstol.

Om Erik

Älskar livet och allt som skapar upplevelser och njutning, är nyfiken och tycker om att resa och se, gärna billigt med lågprisflyg.
Detta inlägg publicerades i Affärsresenärer, Alla lågprisflyg, Asien, Bröllopsresa, Filippinerna, Grekland, Indonesien, Länder, Lågprisflyg, Lågprisflygbolag, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Polen, Resor, Städer, Sydafrika, Sydkorea, Ungern och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar